chevroletcamaro.cz

Unleashed Fuel Only

[revisited] Více zábavy s LSD - výměna náhonu tachometru

Když jsme loni malým podvůdkem konvertovali neškodné autíčko do docela zábavného stroje chyběla tomu jedna drobnůstka k dokonalosti – tachometr po této operaci vykazoval poněkud neuvěřitelné hodnoty zrychlení, poněvadž se zkrátil převod v diferenciálu, kdežto ozubený náhon tachometru zůstal původní.

Během podzimní přípravy jsem použil několik webových kalkulaček pro výpočet správného poměru hnacích a poháněných ozubených koleček. K dispozici je totiž pouze několik základních variant a jejich kombinací se musíte přiblížit ke správnému poměru. Nejvíce informací pohromadě patrně nabízí výrobce dílů pro automatické převodovky TCI Auto. Velký výběr všemožných koleček pak lze najít na www.transmissioncenter.net. Odtud jsem také ty své pořídil. Protože mi skrze bowden trochu unikal převodový olej, přibalil jsem rovnou za pár fufňů navíc i kompletní "housing" poháněného kolečka včetně těsnící gumičky.

K tomu, aby se člověk k hnacímu kolečku dostal, musí sundat ocas převodovky. Ještě předtím se ale musí odpojit a vytáhnout kardanová hřídel. Potom už jen povolit 4 zarostlé šrouby a jste tam. Hnací kolečko je zajištěné malým pérkem a k jeho vysunutí je potřeba trošku kladivové poklepací síly. To samé platí obráceně. Není na tom vlastně nic obtížného, jen to člověka občas pod tím autem tak trochu sere.

 photo IMGP6376.jpg

 photo IMGP6380.jpg

 photo IMGP6383.jpg

Chvilka matematické teorie

Asi to bude lehce zavánět ironií, ale je mi naprosto jasné, že každého musí zajímat jak dojít ke správné kombinaci. K němu je zapotřebí vědět:

  • průměr hnaného kola včetně pneumatiky ~ 245/60 R15 ~ 26.6"
  • převodový poměr diferenciálu ~ 3.23
  • počet zubů hnacího kolečka ~ ?

Ano, o hnacím kolečku ještě nic nevíme. Musí se tedy přistoupit k metodě pokus-omyl a zkoušet běžně dostupné varianty hnacích koleček, dokud nevyjde pro druhé kolečko rozumné číslo, které má prodejce skladem. Pro mojí kombinaci kalkulátor vyplivnul hnací kolečko o 8‑mi zubech a hnané s 19.6 ~ 20‑ti zuby. Tak a je to, teď jen počkat do jara na výsledek teoretického snažení.

Přidat komentář

Loading